Herb (जड़ी-बूटी)
Liquorice (लीकोरिस) - मुलेठी Chebulic Myrobalan - हरड़ (चेबुलिक माइरॉबेलन)
Turmeric (टर्मरिक) - हल्दी Rock salt (रॉक सॉल्ट) - सेंधा नमक Vinegar (विनेगर) - सिरका Garlic (गार्लिक) - लहसुन Ginger (जिन्जर) - अदरक Oat (ओट) - जई Basil (बेज़िल) - तुलसी Cardamom (कार्डामोम) - इलायची Fennel (फेनल) - सौंफ Coriander (कॉरीऐन्डर) - हरा धनिया Fenugreek (फेन्युग्रीक) - हरी मेंथी Mint (मिंट) - पुदीना Cumin (क्यूमन) - जीरा Rosemary (रोजमैरी) - मेंहदी Parsley/Celery - अजमोद (पार्स्ली/ सेलरी)
Thyme (थाइम) - अजवायन Oregano (ओरिगैनो) - ओरिगैनो Tarragon (टैरगान) - नागदौना Lemongrass (लेमन ग्रास) - नींबू घास |
Imp. Terminology
Grind (verb) - पीसना
e.g., Grind the onion. - प्याज़ पीस दो |
Grate (verb) - घिसना
e.g., Grate the ginger on the grater.
अदरक को कद्दूकस पर घिस दो |
Infuse (verb) - पानी में डालना, बिगोना (to soak).
To extract the flavor or healing properties of herbs/ tea leaves.
e.g., Infuse the dried flowers in boiling water.
सूखे फूलों को उबलते पानी में डालें |