Skip to main content

Herb (जड़ी-बूटी)

 Herb (जड़ी-बूटी)

Liquorice (लीकोरिस)                      -             मुलेठी

Chebulic Myrobalan                      -             हरड़

 (चेबुलिक माइरॉबेलन)            

 

Turmeric (टर्मरिक)                          -              हल्दी

Rock salt (रॉक सॉल्ट)                      -              सेंधा नमक

Vinegar (विनेगर)                             -              सिरका

Garlic (गार्लिक)                                -              लहसुन

Ginger (जिन्जर)                               -              अदरक

Oat (ओट)                                   -              जई

Basil (बेज़िल)                                    -              तुलसी

Cardamom (कार्डामोम)                   -               इलायची  

Fennel (फेनल)                                -              सौंफ

Coriander (कॉरीऐन्डर)                     -               हरा धनिया

Fenugreek (फेन्युग्रीक)                    -               हरी मेंथी

Mint (मिंट)                                     -               पुदीना

Cumin (क्यूमन)                               -              जीरा

Rosemary (रोजमैरी)                      -               मेंहदी               

Parsley/Celery                              -               अजमोद

(पार्स्ली/ सेलरी)                      

 

Thyme (थाइम)                               -              अजवायन

Oregano (ओरिगैनो)                       -              ओरिगैनो

Tarragon (टैरगान)                           -              नागदौना

Lemongrass (लेमन ग्रास)                  -              नींबू घास

 

Imp. Terminology

Grind (verb) - पीसना

e.g., Grind the onion.      -    प्याज़ पीस दो |

 

Grate (verb) -   घिसना 

e.g., Grate the ginger on the grater.

        अदरक को कद्दूकस पर घिस दो |

 

Infuse (verb)  पानी में डालना, बिगोना (to soak).

  To extract the flavor or healing properties of herbs/ tea leaves.

e.g., Infuse the dried flowers in boiling water.  

         सूखे फूलों को उबलते पानी में डालें |